Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Edinfo.be
Edinfo.be

Oprit aanleggen: Materialen

Van plan om een oprit aan te leggen, maar weet je niet welk materiaal je nu precies moet kiezen? Een oprit aanleggen kan in verschillende materialen, elk met hun eigen voordelen, nadelen en prijs. Jouw keuze maak je vooral o.b.v. de gewenste uitstraling en het beschikbare budget. Populaire materialen zijn tegels, klinkers en beton. Info en inspiratie vind je hier.

Oprit aanleggen met tegels

Met tegels kies je voor een duurzame, sterke en betaalbare oprit. Tegels bestaan er in verschillende materialen, vormen en maten.

De bekendste zijn misschien wel betontegels. Betontegels zijn er in allerlei kleuren en afwerkingen. Groot voordeel is dat ze erg sterk zijn en bestand zijn tegen vorst. Indien je niet kiest voor de standaard grijze betontegels moet je er wel rekening mee houden dat ze kunnen verkleuren.
» Richtprijs betontegels: €50 à €75 per m²

Natuursteen is ook populair voor het betegelen van opritten. Groot voordeel is de mooie en warme uitstraling. In vergelijking met betontegels zijn natuursteen tegels wel kleurvast. Ze zijn wel gevoeliger voor vorstschade. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat de ondergrond goed gedraineerd is. Natuursteen is ook duurder dan betontegels.
» Richtprijs natuursteen: €100 à €150 per m²

 

Klinkers leggen

Ook klinkers zijn een prima keuze om een oprit mee aan te leggen. Je kan daarbij kiezen voor beton- of kleiklinkers, beiden beschikbaar in verschillende kleuren en formaten.

Betonklinkers hebben een robuuste look en zijn onderhoudsvriendelijk en relatief goedkoop. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en kunnen worden aangelegd in verschillende verbanden. Betonklinkers zijn er in 3 formaten: waalformaat (6cm dik), dikformaat (20/21 x 7 x 7) en lingeformaat (24 x 8 x 8).
» Richtprijs betonklinkers: €35 à €55 per m²

Kleiklinkers hebben een natuurlijke en authentieke look. Net zoals de betonnen variant zijn ze duurzaam en onderhoudsvriendelijk. De look wordt vooral bepaald door de gebruikte kleisoort en de manier waarop de stenen gebakken worden. Vaak voorkomende kleuren zijn rood en geel. Aangezien kleiklinkers niet poreus zijn en dus geen vocht opnemen zijn ze ook minder gevoelig voor algen en mossen.
» Richtprijs kleiklinkers: €20 à €30 per m²

 

Oprit in beton

Een oprit in beton wordt steeds populairder. Het geeft jouw woning een strakke en moderne look en biedt heel wat voordelen. Het is sterk, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, slipvast en verkrijgbaar in diverse uitvoeringen.

De bekendste uitvoering is waarschijnlijk het gepolierde beton. Dat beton wordt gegoten waardoor je een mooi en egaal oppervlak krijgt. Zeker in combinatie met het inslijpen van voegen. Dan krijg je de look van grote natuurstenen tegels. Andere uitvoeringen zijn gebezemd beton (slipvast met voegen), uitgewassen beton (grindeffect) en printbeton (voorzien van een patroon).
» Richtprijs oprit beton: €35 à €50 per m²