Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Edinfo.be
Edinfo.be

Terras aanleggen: Materialen

Terrassen zijn mogelijk in verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor-, nadelen en prijs. Om de juiste keuze te kunnen maken ben je er dan ook best van op de hoogte. Info en inspiratie over de verschillende mogelijke materialen voor het aanleggen van een terras vind je hier.

 

Houten terras

Een terras in hout heeft een natuurlijke, warme en tijdloze uitstraling. Hout is een natuurlijk materiaal. De levensduur zal dan ook afhangen van de kwaliteit van de gekozen houtsoort. Om te voorkomen dat de planken bol trekken is het ook aangeraden om uitzetvoegen te voorzien.

Bij een houten terrasvloer heb je keuze uit twee uitvoeringen. Of je kiest voor terrastegels of terrasplanken. Hoewel terrastegels eenvoudig en snel aan te leggen zijn, is een houten plankenvloer wel duurzamer en steviger.

De meest gebruikte houtsoorten voor houten terrassen zijn tropisch hardhout, Europees hout en thermowood.

Prijs terras in hout: €50 à €100 per vierkante meter (sterk afhankelijk van de houtsoort)

 

Polybeton terras

Een gepolierd beton terras bestaat uit gegoten beton. Doordat het tijdens het opdrogen gepolierd wordt krijg je een egaal en glad resultaat. Om gladheid te voorkomen wordt echter aangeraden om het betonnen terras niet volledig glad te laten polieren.

Een groot voordeel is de bestendigheid tegen weersomstandigheden. Dankzij de naadloze afwerking is een betonnen terras ook eenvoudig te reinigen en heb je geen last van onkruid.

In geval van een kleine oppervlakte zal een polybeton terras duurder zijn dan terrassen in andere materialen. Door de snelle plaatsing is de prijs van gepolierde beton vooral interessant wanneer het om grote oppervlakken gaat.

Prijs gepolierde beton terras: Gemiddeld €40 à €75 per vierkante meter

 

Terrasklinkers

Een ander populair materiaal voor de aanleg van terrassen zijn klinkers. Terecht want klinkers zijn erg robuust en slijtvast. Bovendien zijn ze relatief goedkoop in vergelijking met andere materialen. Binnen het assortiment terrasklinkers heb je de keuze tussen kleiklinkers en betonklinkers.

Kleiklinkers zijn 100% kleurvast en in vele afwerkingen te koop. Ze ogen warmer dan betonklinkers en hebben ook een langere levensduur.

Betonklinkers zijn niet altijd even kleurvast en hebben een minder natuurlijke uitstraling dan kleiklinkers. Ze zijn ook iets poreuzer waardoor je iets voorzichtiger te werk moet gaan bij het schoonmaken. Het grote voordeel? Ze zijn goedkoper dan kleiklinkers.

Prijs terrasklinkers: €35 à €85 per vierkante meter (incl. plaatsing en stabilisé)

 

Kasseien

Hoewel kasseien oorspronkelijk bedoeld waren om straten mee aan te leggen vind je ze ook steeds vaker terug op terrassen. Kasseien zijn ideaal als je een onderhoudsvriendelijk, duurzaam en authentiek materiaal zoekt. Het is wel een vrij duur materiaal aangezien kasseien handmatig aangelegd worden.

Kasseien kan je zowel nieuw als gebruikt kopen. De gebruikte variant is erg populair en daarom soms moeilijk te vinden. Dat hoeft niet echt een probleem te zijn want nieuwe kasseien kunnen wel mechanisch verouderd worden waardoor ze er oud uitzien.

Vaak gebruikte steensoorten voor kasseien zijn Belgische porfier, Belgische gres, Zweeds graniet en Kandla kasseien.

Wat betreft de uitvoering kan je kiezen voor de bekende boeren kasseien. Dat is een mix van verschillende soorten kasseien. Ze worden vaak in wildverband of in cirkelpatroon gelegd. Mozaïek kasseien zijn kleine kasseitjes tussen en 7×7 en 9x9cm. Met platines kies je voor platte kasseien. Bekende vormen daarvan zijn de bruine en grijze Kandla kasseien.

Prijs kasseien: €20 à €40 per vierkante meter
Plaatsing kasseien: Ongeveer €25 à €40 per vierkante meter